Cu două zile înaintea marelui congres al UDMR (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România) , Peter Eckstein Kovacs, unul dintre principalii candidații la președenția partidului, a venit la Cluj pentru a-și arăta optimismul față de câștigarea acestor alegeri. Acesta se consideră un om al schimbării, diferit de contracandidații săi prin faptul că este deschis la colaborare și dialog cu toate forțele politice din România.Potrivit lui Kovacs există câteva chestiuni care vor fi discutate la congresul care va avea loc zilele următoare la Oradea. Una dintre ele ar fi alegerile locale și parlamentare din 2012 pentru care, consideră că cel mai potrivit ar fi profilul său pentru a duce Uniunea Maghiarilor din România la câștig, cu ocazia acestor alegeri. O altă chestiune care va fi discutată este cea a înfățișării UDMR-ul în următoarea perioadă, cum va arăta acesta, dacă va fi o uniune deschisă sau va fi una mai închistată în program. De asemena, la congresul care va avea loc sâmbătă, se va hotărâ câte organizații politice maghiare vor candida la alegerile din 2012.
Peter Eckstein Kovacs nu este de acord cu noua idee vehiculată cum că soarta alegerii noului președinte al UDMR stă în mâinile celo 550 de delegați care au mandat și care pot vota la alegerile care vor avea loc în următoarele zile pentru că, afirmă acesta ”acest congres reprezintă nu doar alegerea unui nou președinte pentru partidul maghiar ci decide și soarta participării UDMR la alegerile locale și parlamentare din 2012 și acest lucru interesează nu doar cei 550 de delegați ci întreaga comunitate a maghiarilor din România”.
În ceea ce îi privește pe principali săi contracandidați, acesta spune despre Hunor Kelemen, că nu mai poate fi credibil în condițiile în care, simțind care este direcția și atmosfera din organizație și din electoral și-ar fi schimbat principiile politice, la început susținând continuitatea politicii din prezent a uniunii, ca mai târziu să afirme că și el se consideră un om al schimbării și al noutății. De asemenea Kovacs afirmă despre Kelemen că a avut suficiente ocazii pentru a-și impune punctele de vedere și pentru a aduce schimbare în partid, ocupând în ultimii 5-10 ani funcții importante de conducere, iar dacă nu a reușit acest lucru până acum, nu îl va reuși nici de acum înainte.
Despre Laszlo Borbely, Kovacs afirmă că, deși este un foarte bun organizator și un ministru serios și competent, acesta nu este omul cel mai potrivit pentru a trage linia politică a UDMR-ului pentru că din acest punct de vedere activitatea lui nu este una care să insufle încredere. Acesta a mai adăugat că punctul de vedere al celorlalți doi contracandidați principali ar amaneta viitorul UDMR-ului față de PNL având în vedere afinitățile lor politice iar aceasta ar fi o greșeală capitală pentru partid deoarece Uniunea Maghiarilor este o organizație în cadrul cărei majoritatea alegătorilor nu au o viziune ideologică bine conturată.
Cât îl privește pe el, Kovacs afirmă că optimismul i-a crescut în timpul campaniei datorită faptului că rezultatele de până acum indică faptul că majoritatea membrilor UDMR doresc o schimbare în partid iar el este perceput ca un omul care va aduce această schimbare. ”În decurs de o lună și jumătate am cutreierat tot Ardealul și văd și la nivelul cetățenilor de rând dar și la nivel de delegați la congres, o dorință serioasă de schimbare și această dorință, dacă se concretizează în voturi, va fi majoritară la delegații din congres ori, în mod vădit principalul candidat iubit de conducerea actuală, Kelemen Hunor, nu este omul schimbării, el este omul continuității, el este sprijinit de domnul Marko, dorește să lucreze alături de domnul Borbely, celălalt om puternic din UDMR, cred că nici vorbă de schimbare, mai mult de rebetonare a vechii gărzi urmează să fie dacă Kelemen este ales președinte” a declarat Peter Eckstein Kovacs.
În legătură cu semnarea unui nou protocol pentru păstrarea actualei coaliții PD-L și UDMR, până la alegerile din 2012, Kovacs a afirmat că în privința guvernării trebuie să se țină cont care este părerea electoratului maghiar. Protocolul se va semna cu două zile înaintea congresului maghiar și va fi unul favorabil UDMR-ului. Acesta mai afirmă că nu are nici o problemă cu actuala coaliție și este pentru păstrarea deschideri către toate partidele politice, pentru negocieri.